Historisch Zaandam toont nooit voltooide geschiedenis

Woensdagmiddag werd in het gemeentehuis Zaanstad de tentoonstelling “Het veelzijdige verleden van Zaandam” door wethouder Rita Noordzij officieel geopend. Deze tentoonstelling is één van de startactiviteiten van de nieuwe vereniging Historisch Zaandam. Naast een overzicht in vogelvlucht vallen twee objecten op, nl. geschiedenis die wel in de planvorming zat maar feitelijk nooit werd gerealiseerd. Zo is er een situatietekening te zien van het ‘Fort van Zaandam’. Omstreeks 1870 was er een Fortenlinie bedacht,  waarbij er een Fort diende te komen te Zaandam Zuid. Het Fort moest op de plek komen waar heden de begraafplaats Zaandam Zuid is. Dit perceel was vroeger De Boerenbraak. Door verbetering van het artillerie geschut ging de aanleg niet door.

Ook bijzonder is het gegeven dat er omstreeks 1914 een vliegveld werd aangelegd op vrijwel hetzelfde terrein in de Achtersluispolder. Aan de noordzijde van het terrein werden een aantal tenten opgetrokken voor onderdak van de vliegtuigen, ook was er elektrisch licht. Nadeel in de winter was de ondergrond te drassig. Daarom werd er  uitgeweken naar de Haarlemmermeerpolder. Deze locatie is verder gegroeid als Schiphol.

Naast deze wetenswaardigheden toont de tentoonstelling een gevarieerd beeld van Zaandam. Van schilderen en etsen van Zaandam in de 18e en 19e eeuw. Er is veel herkenbaar materiaal te zien van de Zaanse industrie, een bijzondere Verkade-expositie, het Jongensdorp en nog veel meer herkenbare objecten.

De tentoonstelling is nog te zien tot en met 28 september in de publiekshal van het gemeentehuis van Zaanstad en is tijdens de openingsuren gratis te bezoeken.

Daarnaast organiseert Historisch Zaandam een fototentoonstelling over de Gedempte Gracht. In 13 winkels op de Gracht hangen foto’s van zo’n 50 jaar geleden. In de Rozenhof wordt bovendien de geschiedenis van de Gracht in beeld gebracht. Deze tentoonstelling is tot eind oktober te bekijken.

Bij de VVV Zaanstore op het stationsplein en bij Albert Heijn zijn bovendien folders verkrijgbaar met een instagram-wandeling voor deze tentoonstelling.

 

 

 

Over Hessel Kraaij

Vrijwilliger bij de CVOO en hier wat aan het rommelen met WordPress
Dit bericht werd geplaatst in Historisch Zaandam. Bookmark de permalink .

Plaats een reactie